Dutch Menubar English Version Homepage Nieuws Bestelinformatie Contact Veel gestelde vragen
Animated Globe

4-level Interface

Inleiding

Voor het 'meekijken' met ERMES en andere datasignalen (P2000, Astrid Paging en commerciŽle POCSAG-netwerken) is dit 4-levelinterface ontwikkeld. Het interface is sinds 2003 verkrijgbaar via deze site.

Onlangs heeft het ontwerp van de printplaat een opfrisbeurt gehad, waardoor deze nu zo'n 15% compacter is. De productie van de printplaten is uitbesteed aan een gespecialiseerd bedrijf.

Sinds enige tijd is het ERMES-netwerk in Nederland uit de lucht en volstaat een USB-interface om mee te lezen met de pagingnetwerken die in Nederland en BelgiŽ in gebruik zijn. Als je toch dit interface wilt aanschaffen, neem dan contact met me op.

Werking

Het interface wordt aangesloten op de discriminatoruitgang van je scanner of ontvanger, en aan de andere kant op de seriŽle poort van je PC. Dit moet een 'echte' seriŽle poort zijn. Een RS232 naar USB-converter of een PCMCIA- of PCI-kaart met seriŽle poort werken niet.

Voor gebruik met Windows 98 hoeft geen aparte driver te worden geÔnstalleerd. Dit is wel het geval voor Windows XP en Windows 7 (32 bits). Deze driver vind je in de PDW-software ('xp_driver.zip'). Helaas werkt deze driver niet met Windows 7 (64 bits), Windows 8 of Windows 10. Zelf gebruik ik een oude PC met Windows 98 SE voor dit interface, met uitstekend resultaat.

Het interface wordt gevoed met een spanning van 12 Volt. Hiervoor kun je een universele adapter gebruiken. Deze spanning wordt gestabiliseerd op 8 V. Een inverter op het printje wekt hieruit een negatieve voedingsspanning van -8 V op.

De afregeling van de instelpotmeter is niet kritisch. De referentiespanning voor de venstercomparator, aanwezig tussen de kathode van D2 en de anode van D3 (zie het schema) wordt ingesteld op ca. 3,5V bij aanwezigheid van een datasignaal.

Zelfbouw

Voor de printplaat zijn er twee opties:
  • Zelf een enkelzijdige print maken. Het printontwerp is in hoge resolutie (1200 dpi) te downloaden.
    Er worden dan 6 draadbruggen toegepast.
  • Een professioneel vervaardigde dubbelzijdige printplaat bestellen [Engels]

Alle benodigde onderdelen zijn goed verkrijgbaar via de elektronica-onderdelenwinkels of online via Conrad. Een onderdelenlijst vind je hier.

printplaat
componentenopstelling
Printontwerp
Componentenopstelling
© 2003- 2017 discriminator.nlValid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!

Map