Dutch Menubar English Version Homepage Nieuws Bestelinformatie Contact Veel gestelde vragen
Animated Globe

AE65H / COM212 / BC60XLT-1

AE65H

COM212

Hieronder kun je de inbouw volgen van een discriminatoruitgang in een Albrecht AE65H. Deze scanner is gelijk aan de Commtel COM212 en de Bearcat 60XLT-1 scanner.

Volgens het schema zit er in deze scanners een MC3361 ontvanger-IC. Het gaat hier om de SMD-uitvoering, zodat een soldeerbout met een fijne punt erg wenselijk is. Ook bij de SMD-versie van de MC3361 staat het discriminatorsignaal op pen 9.

AE65H

COM212MC3361

Pin 9

De opengemaakte scanner

Close-up van de MC3361 in SMD-uitvoeringHet discriminatorsignaal op pen 9 bevat een stevige hoogfrequent-component. Deze komt waarschijnlijk uit het middenfrequent-deel (455 kHz). Deze hoogfrequent-component willen we niet in ons Hamcomm-modem hebben. Wij zijn geinteresseerd in de signalen van 0 tot ca. 5 kHz. Een eenvoudige manier om van het 455 kHz- signaal af te komen is het toepassen van een eenvoudig laagdoorlaatfilter.


Scope

Scope

Het discriminatorsignaal met HF-component op pen 9

Het signaal na het simpele filter. Een keurig oogpatroon

Wanneer je aan de uitgang van de 'beveiligingsweerstand' een condensator naar massa (min) legt, ontstaat een simpel laagdoorlaatfilter. In mijn geval heb ik een weerstand van 12 kilo-ohm en een condensator van 2,7 nF gebruikt. Zo ontstaat een simpel RC-filter met een kantelfrequentie van ca. 5 kHz. De 455 kHz-component wordt zo effectief onderdrukt.


RC

RC

Het simpele filter

Zijaanzicht

Overview

Het knooppunt van de weerstand en de condensator wordt verbonden met de binnenader van een stukje afgeschermd snoer. Het andere pootje van de condensator en de afscherming van het snoer worden verbonden met de metalen afscherming van een spoel vlak in de buurt. Deze ligt aan massa (min). De andere kant van het afgeschermde snoer wordt verbonden met een chassisdeel dat linksonder op de achterkant van de scanner is gemonteerd.

Eindresultaat© 2003- 2024 discriminator.nlValid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!