Dutch Menubar English Version Homepage Nieuws Bestelinformatie Contact Veel gestelde vragen
Animated Globe

Maycom AR-108 / Commtel COM307 / Albrecht AR106Picture

Hoewel de Maycom AR-108 en de identieke Commtel COM307 en Albrecht AR106 op de markt worden gebracht als 'luchtvaartscanner', heeft deze scanner een bereik van 108 -180 MHz.

De scanner is geschikt te maken voor het meelezen met P2000 en KPN Nationaal 3 en voor AIS. Het gebruikte discriminator-IC is een TK10930.

AR-108 / COM307 /AR106

Picture

Het discriminator-IC bevindt zich aan de achterkant van de print in de bovenhelft van de scanner. Demontage van deze print vindt plaats in drie stappen:

  1. Verwijder de volume- en squelchknop en draai de moer van de potmeter los met een punttang
  2. Verwijder het soldeer van de massa en de middenpoot van de antenneplug. Hiervoor kun je desoldeerlitze of een tinzuigpomp gebruiken.
  3. Verwijder de drie schroeven die de print verbinden met de behuizing.

De bovenhelft van de scanner

Het gebruikte discriminator-IC is een 10930. Dit IC is uitgevoerd in een VSOP (Very Small Outline Package)-behuizing. De pennen van dit IC zitten op 0,5 mm van elkaar. Bij een 'normale' SMD in SOIC (Small Outline IC)-behuizing, zoals de MC3361, is de afstand tussen de pennen 1,27 mm. Het discriminatorsignaal is te vinden op pen 12, op een hoek van het IC.

Picture

Picture

Pen 12 bevat het basisbandsignaal

Een stukje draad is aan pen 12 gesoldeerd

Een stukje montagedraad wordt verbonden met pen 12 van het ontvanger-IC. De draad kan op het IC worden gefixeerd met een druppel lijm uit een lijmpistool.

De draad wordt langs de volume- en squelchpotmeter naar de andere kant van de print geleid, waarna de print weer gemonteerd kan worden in de behuizing.

Picture

Een 3.5 mm chassisdeel wordt in de zijkant van de andere scannerhelft geplaatst. Het signaalcontact wordt via een weerstand van 10 k verbonden met de draad die van het ontvanger-IC komt.

Het massacontact wordt met een kort draadje verbonden met een blank stukje koper vlakbij op de printplaat dat aan massa ligt. Dat draadje zie je op de foto net links van de weerstand lopen.

Overzicht© 2003- 2023 discriminator.nlValid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!

Map