Dutch Menubar English Version Homepage Nieuws Bestelinformatie Contact Veel gestelde vragen
Animated Globe

C2000 ontvanger

1 April 2005

Als 1-aprilgrap werd het onderstaande artikel op deze pagina geplaatst. Dat resulteerde in een hoop leuke reacties. Sommigen namen het artikel zeer serieus en bestelden een insteekkaart. Veel mensen vermoedden dat het een grap was, maar hoopten toch dat het niet zo was. Daarnaast kreeg ik een serieus verzoek van een redacteur van Twee Vandaag om contact met haar op te nemen. Je kunt hier een aantal reacties lezen die per mail binnenkwamen of geplaatst zijn op diverse internetforums. Prominent waren de meldingen op geenstijl en W‚ldNet. Ik heb een hoop lol gehad.

En C2000? Dat is nog steeds niet af te luisteren. Echt niet... Wat wel kan is meelezen met P2000, het semafoonsysteem dat met name voor de alarmering van brandweer en ambulances gebruikt wordt. Wat je daarvoor nodig hebt, lees je hier.

De oorspronkelijke tekst:

Inleiding

Wat velen niet voor mogelijk hielden, is toch gelukt. C2000 is gekraakt. Met redelijk eenvoudige apparatuur is het mogelijk om mee te luisteren met het radioverkeer van de hulpdiensten in de omgeving.

C2000 was toch niet te kraken?

C2000 gebruikt, net als GSM, dynamische versleuteling: de manier van coderen verandert regelmatig. Op het moment dat je een uitzending gedecodeerd zou hebben dan loop je achter de feiten aan, want inmiddels is de sleutel al verschillende malen veranderd. Er zit echter een 'lek' in C2000.

In een aantal regio's draait C2000 parallel met het oude analoge systeem. Doordat de ongecodeerde spraak beschikbaar is, is het mogelijk om de gebruikte encryptie te ontcijferen. Bij het bestuderen van de ontcijferde sleutels bleek dat die uit 2 delen bestaan: een dynamisch deel en een statisch deel. Het dynamische deel van de sleutel verandert inderdaad bij iedere uitzending. Het statisch deel zorgt voor een 'achterdeur' in de codering. Door het ontcijferen van de statische sleutels kan C2000-communicatie toch hoorbaar worden gemaakt. Deze 'achterdeur' is waarschijnlijk in het TEA-2 encryptieprotocol ingebouwd op verzoek van de AIVD.

Het aantal statische sleutels (de 'keyspace') is 8192. Op dit moment zijn er al ruim 50 sleutels gedecodeerd door gebruik te maken van een aantal PC's die via internet met elkaar verbonden zijn.

Wat heb ik nodig om mee te luisteren?

C2000 MK II

  • Een PC, minimaal Pentium III 800 MHz, met geluidskaart
  • De C2000 MK-II PCI insteekkaart [zie foto]. Deze bevat een ontvanger en een DSP (digital signal processor). De DSP decodeert het ontvangen signaal en stuurt het naar de geluidskaart. De insteekkaart wordt geleverd met gebruiksvriendelijke software, waarmee je de ontvangstfrequentie instelt. Als je meer kanalen tegelijkertijd wilt ontvangen, kun je eenvoudigweg extra kaarten bijplaatsen in je PC.
  • Een verbinding met internet. Je PC is via internet verbonden met een centrale sleuteldatabase. Bovendien werkt je PC mee met het ontcijferen van de resterende statische sleutels. Hoe meer gebruikers er zijn, des te sneller worden de ontbrekende sleutels gevonden.

De C2000-MK II

Is dit legaal?

De Nederlandse wet verbiedt het doen van een aanmerkelijke inspanning om encryptie te ontcijferen. Het plaatsen van een insteekkaart in een PC kan niet als 'aanmerkelijke inspanning' worden gezien. Het decoderen van de sleutels gebeurt bovendien niet in Nederland: de decodeereenheid en sleuteldatabase staan in het buitenland.

Hoe kan ik meedoen?

De C2000-insteekkaart met software kost EUR 495. Een abonnement op de sleuteldatabase kost EUR 5.95 per maand. Als je nu voorinschrijft betaal je slechts EUR 475 voor de insteekkaart en het eerste half jaar abonnement. Dat kan door ons een e-mail met naam, adres en woonplaats te sturen. Levering vindt naar schatting binnen 6 weken plaats. Over de betaling ontvang je nader bericht.

Nog meer vragen?

Mail ons. Begin overigens eerst eens bovenaan deze pagina met lezen voordat je mailt..


© 2003- 2024 discriminator.nlValid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!