Dutch Menubar English Version Homepage Nieuws Bestelinformatie Contact Veel gestelde vragen
Animated Globe

Vaak Gestelde Vragen (FAQ)

Algemeen

 1. Kun je me helpen aan een handleiding, service manual, schema, onderdelen of accessoires? Hoe moet ik mijn apparaat bedienen / programmeren? Heb je ook andere modificaties?

  Bijna alle apparatuur op deze site is van anderen. Ik voorzie apparatuur alleen van een discriminatoruitgang en heb verder geen gegevens over je apparaat. Ik kan je niet helpen.

 2. Verkoop je scanners?

  Nee, ik heb geen scanners te koop. Bijna alle apparatuur op deze site is van anderen. Ik voorzie apparatuur alleen van een discriminatoruitgang.

 3. Mijn apparaat is kapot. Hoe moet ik het repareren? Kun jij hem repareren?

  Ik kan je daar niet mee helpen. Deze site gaat over het ombouwen van scanners, marifoons en andere ontvangers om met digitale signalen mee te kijken. Je kunt bij me terecht voor de inbouw van een discriminatoruitgang. Ik ben geen reparateur.

 4. Kun je mijn marifoon repareren? Kun je een andere ATIS-code of andere kanalen in mijn marifoon programmeren?

  Nee. Een goed adres daarvoor is Maritiem Service Center A. Brand in Middelharnis.

 5. Kun je me bellen?

  Deze site is een van mijn hobby's. Daarnaast heb ik een normale baan. Telefonisch contact is helaas niet mogelijk, maar ik reageer doorgaans snel op je e-mailbericht.

Software

 1. Kun je me helpen met PDW / Shipplotter?

  Hoe je PDW met een interface of een Flexbox installeert voor P2000 lees je hier. Ik heb helaas geen tijd om individuele ondersteuning te bieden bij de installatie of instellingen van PDW en Shipplotter. Lees de helpfile van de software en kijk eens op www.scannerforum.nl of je daar het antwoord op je vraag vindt, en stel je vraag eventueel daar.

Discriminatoruitgang

 1. Als ik een discriminatoruitgang maak, kan ik dan meeluisteren met de hulpdiensten via C2000 (Nederland) of ASTRID (BelgiŽ)?

  Je kunt niet meeluisteren met de hulpdiensten via C2000 of ASTRID. Dit komt doordat het netwerk versleuteld is. Wat wel kan is meelezen met P2000, het semafoonsysteem dat met name voor de alarmering van brandweer en ambulances gebruikt wordt. De politie maakt nauwelijks gebruik van P2000.

  In BelgiŽ kun je meelezen met ASTRID Paging.

 2. Mijn apparaat staat er niet bij. Kan daar geen discriminatoruitgang in worden gemaakt?

  Op (bijna) iedere scanner, mobilofoon of marifoon kan een discriminatoruitgang worden gemaakt. Een discriminator is in iedere FM-ontvanger aanwezig. Als je apparaat er niet bij staat, heb ik hem nog niet langs gehad. In dat geval kun je met korting een discriminatoruitgang laten inbouwen.

 3. Hoe maak ik een discriminator-uitgang als mijn apparaat er niet bij staat?

  Kijk eens in deze lijst of je scanner erbij staat in tabel 1. Als dat niet het geval is, kun je in tabel 2 kijken of er een discriminator-IC bijstaat dat ook in jouw ontvanger zit. In tabel 3 zie je welke apparatuur hetzelfde discriminator-IC heeft. Misschien vind je in die tabel een scanner die op de jouwe lijkt.

  Mocht dat niets opleveren dan kun je het juiste punt vinden met een oscilloscoop.

 4. Ik soldeer liever niet zelf in mijn apparaat. Kan jij er een discriminatoruitgang in maken?

  Dat kan. Na het maken van een afspraak kun je je apparaat goed verpakt en liefst aangetekend en verzekerd naar me toe sturen. Ook maak je het afgesproken bedrag over. Ik bouw dan een discriminatoruitgang in en stuur je apparaat na bijschrijving van het geld, weer aangetekend en verzekerd terug. Langsbrengen in Rotterdam en later weer ophalen is ook mogelijk - hij is niet 'klaar terwijl u wacht'. Prijzen vind je bij de bestelinformatie.

 5. Verkoop je scanners met een discriminatoruitgang?

  Nee, helaas. Voor de aanschaf van een tweedehands scanner kijk je het beste op marktplaats.nl. Je kunt hem door de verkoper naar mij laten sturen voor de inbouw van een discriminatoruitgang.

 6. Kun je me onderdelen voor een discriminatoruitgang leveren?

  Als je een interface bestelt, kun je tegen kostprijs die onderdelen meebestellen. In andere gevallen kun je ze voor een paar euro kopen bij de elektronicahandel of online bestellen bij Conrad.

 7. Zijn er ontvangers te koop die standaard een discriminatoruitgang hebben?

  Ja, er zijn een paar ontvangers waarbij de discriminatoruitgang al ingebouwd is. Hier vind je een overzicht.

 8. Ik heb een zendontvanger voor amateur-radiogebruik. Hoe bouw ik daar een discriminatoruitgang in?

  Als er een uitgang voor 9600 bps packet radio op je zendontvanger zit, kun je die gebruiken in plaats van een discriminatoruitgang.

  Veel amateur-zendontvangers zijn compact gebouwd, zodat het lastig is om een extra chassisdeel te monteren als discriminatoruitgang. In dat geval kun je overwegen om een goedkope (tweedehands) scanner aan te schaffen via bijvoorbeeld marktplaats.nl.

 9. Kan ik nog wel gewoon van mijn apparaat gebruik maken?

  Ja. Inbouw van een discriminatoruitgang heeft, mits correct uitgevoerd, geen invloed op de werking.

 10. Waar dient die weerstand voor?

  Bij het aansluiten of afkoppelen van een interface aan de scanner zou het kunnen dat sluiting wordt veroorzaakt. De beveiligingsweerstand zorgt ervoor dat het discriminator-IC niet wordt belast of beschadigd door sluiting. Daarnaast zorgt de weerstand ervoor dat de microfoon- of lijningang van je PC niet overstuurd wordt.

 11. Hoe groot moet die weerstand zijn voor mijn scanner?

  De waarde van de weerstand is niet kritisch. Je kunt weerstanden tussen 4.7 k en 15 k gebruiken. Zelf gebruik ik meestal 10 k. De miniatuurweerstanden op deze site zijn 1/8 W, de normale weerstanden 1/4 W.

 12. Waar dient die condensator voor?

  Bij sommige discriminator-IC's, vooral bij de MC3361, 'lekt' er wat signaal uit het middenfrequent gedeelte (meestal 455 kHz) door in de discriminatoruitgang. Het effect kun je zien op de oscilloscoopbeelden. De weerstand en de condensator vormen samen een simpel filter dat het signaal op 455 kHz zoveel mogelijk verzwakt, terwijl het digitale signaal niet wordt aangetast. Met de volgende componentwaarden lukt dat goed:
  • 5.6 k met 4.7 nF
  • 10 of 12 k met 2.2 nF
  • 15 k met 1.5 nF

  Een keramische condensator voor 50 V of hoger is prima.

 13. Ik heb een discriminatoruitgang gemaakt, heb hem aangesloten op mijn geluidskaart, maar ik zie geen tekst / de tekst bevat fouten

  Controleer eerst of alle aansluitingen goed zijn. Als je een oortelefoontelefoon op de discriminatoruitgang aansluit, zou je in een stille kamer een zwak geluid moeten horen. Eventueel kun je het signaal van de geluidskaart bekijken met een Windows-oscilloscoop.

  Aansluiten van de discriminatoruitgang op de geluidskaart leidt niet altijd tot bevredigende resultaten. Vooral onder Windows XP en hoger zijn er goede resultaten te halen, maar succes is niet verzekerd. Zowel de kwaliteit van de geluidskaart als de instellingen van PDW spelen hierbij een rol. Er is geen standaardrecept te geven voor de ontvangst via de geluidskaart. Een kwestie van uitproberen dus, en kijken welke instellingen van PDW op jouw PC het beste werken.

  Alternatief is om een interface van deze site te gebruiken.

 14. Ik gebruik een SDR-stick, maar ik zie geen tekst / de tekst bevat fouten

  Controleer eerst of alle instellingen van de SDR-stick goed zijn (frequentie, gain).

  Gebruik van een SDR-stick leidt niet altijd tot bevredigende resultaten. Succes is niet verzekerd. De instellingen van de SDR-stick en het opnameniveau van de geluidskaart spelen hierbij een grote rol. Een kwestie van uitproberen dus, en kijken welke instellingen op jouw PC het beste werken.

  Alternatief is om een goedkope tweedehands scanner aan te schaffen en een interface van deze site te gebruiken.

 15. Als ik de discriminatoruitgang aansluit op de microfooningang van mijn laptop, valt het geluid van de scanner weg

  Waarschijnlijk staat er spanning op de microfooningang. Deze wordt gebruikt om een microfoon van voedingsspanning te voorzien. In combinatie met sommige scanners leidt dat tot dit probleem.

  De remedie is om een elektrolytische ontkoppelcondensator in serie met de discriminatoruitgang te gebruiken, Een waarde van 10 uF, 25 V is prima. Hier zie je een voorbeeld daarvan.

  Bij gebruik van een interface is deze condensator niet nodig, omdat in het interface een ontkoppelcondensator zit.

 16. Kan ik de discriminatoruitgang op een kaartplotter aansluiten om AIS zichtbaar te maken?

  Een kaartplotter werkt met een NMEA-signaal. Een discriminatoruitgang levert het ruwe AIS-signaal. Dit moet nog worden bewerkt om het om te zetten in NMEA. In Optie 1 wordt beschreven hoe je dit kunt doen.

 17. Kan ik met een discriminatoruitgang ACARS ontvangen?

  ACARS wordt in AM uitgezonden. Een discriminatoruitgang maak je op het FM-gedeelte van je ontvanger.

  ACARS gebruikt een toon van 1800 Hz, die met een shift van 1200 Hz en 2400 bit/s in fase wordt gemoduleerd (MSK - minimum shift keying). Het signaal dat ontstaat valt keurig in de audiodoorlaatband van een AM-ontvanger (300-3000 Hz). Door deze indirecte modulatiemethode is een AM-detectoruitgang niet persť nodig. Je kunt gewoon van de oortelefoonuitgang gebruik maken.

 18. Kan ik met een discriminatoruitgang ADS-B ontvangen?

  ADS-B (Mode S met extended squitter) wordt op 1090 MHz uitgezonden. De meeste scanners kunnen dit niet ontvangen. Afgezien daarvan is de bandbreedte van een ADS B-signaal zo'n 2 MHz. Een scanner heeft een bandbreedte van zo'n 25 kHz, en is dus niet geschikt voor de ontvangst van dit soort breedbandige signalen.

Interfaces

 1. Wat is het verschil tussen het RS232-interface en het USB-interface, het 2-level Hamcom-modem en een 4-level FSK interface?

  Met een RS232-interface, USB-interface en een 2-level interface (Hamcomm-modem) kun je meelezen met POCSAG en Flex-netwerken en met Mobitex. KPN heeft een POCSAG-netwerk. P2000, het pagingsysteem dat bij C2000 hoort, maakt gebruik van Flex. ASTRID (BelgiŽ) maakt gebruik van POCSAG. RAM Mobile data exploiteert een Mobitex-netwerk. Voor Mobitex blijken het USB-interface, het RS232-interface en het 2-level interface de beste resultaten te geven.

  Met een 4-levelinterface kon je, behalve met POCSAG en Flex, ook meelezen met ERMES. KPN had tot 2014 een ERMES-netwerk.

  Voor het 2- en 4-levelinterface moet je PC een 'echte' seriŽle poort hebben. Het RS232-interface kan ook met een serieel naar USB-kabel gebruikt worden. Het USB-interface kan direct op een USB-poort worden aangesloten.

  Dus: voor Nederland en BelgiŽ is een RS232-, USB- of 2-level interface voldoende.

 2. Kan ik het interface op mijn koptelefoonuitgang aansluiten?

  Voor een foutloze ontvangst van P2000, Astrid Paging of Mobitex heb je een discriminatoruitgang nodig in combinatie met het interface. Een interface in combinatie met een koptelefoonuitgang of oortelefoonuitgang is zonde van de investering. Je kunt dan beter de koptelefoonuitgang gebruiken in combinatie met de geluidskaart op je PC.

 3. Kan ik het interface voor AIS gebruiken?

  Voor de ontvangst van AIS verbind je de discriminatoruitgang van je ontvanger via een audiokabel met de geluidskaart van je PC. Met het programma Shipplotter kun je dan AIS bekijken. De interfaces werken niet voor de ontvangst van AIS.

 4. Mijn PC heeft geen seriŽle poort. Kan ik een converter van USB naar serieel gebruiken? Of kan ik het interface op de printerpoort aansluiten?

  In 2014 is een USB-interface ontwikkeld dat rechtstreeks op een USB-poort kan worden aangesloten.

  Voor gebruik van een 2- of 4-levelinterface zul je op zoek moeten naar een (oudere) PC die wel een seriŽle poort heeft. De printerpoort is niet bruikbaar.

 5. Kun je me een losse print of een bouwpakket voor een interface leveren?

  Voor het USB-interface is een professioneel vervaardigde print met geprogrammeerde microprocessor leverbaar. Alle onderdelen zijn gangbaar. Je kunt ze online aanschaffen.

  De 2- en 4-levelinterfaces en het RS232-interface worden niet meer geleverd.


© 2003- 2024 discriminator.nlValid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!