Dutch Menubar English Version Homepage Nieuws Bestelinformatie Contact Veel gestelde vragen
Animated Globe

Maycom FR-100Picture

Hoewel de Maycom FR-100 op de markt wordt gebracht als 'luchtvaartscanner', heeft deze scanner een bereik van 66-470MHz. De scanner kan AM en breed- en smalband FM ontvangen en is dus ook geschikt te maken voor het meelezen met pagingnetten.

Er is geen geschikte plaats om een extra chassisdeel aan te brengen voor de discriminatoruitgang. Ik heb daarom de oortelefoonplug gemodificeerd zodat hierop het discriminatorsignaal beschikbaar komt, terwijl het koptelefoonsignaal ook gewoon beschikbaar blijft.

Maycom FR100

Picture

Het discriminator-IC bevindt zich aan de achterkant van de print in de bovenhelft van de scanner. Demontage van deze print vindt plaats in drie stappen:

  1. Draai de moer van de volumepotmeter los met een punttang
  2. Verwijder het soldeer van de massa en de middenpoot van de antenneplug. Hiervoor kun je desoldeerlitze of een tinzuigpomp gebruiken.
  3. Verwijder de drie schroeven die de print verbindt met de behuizing. De rechtse schroef zit half verscholen onder het 10.7 MHz kristalfilter.

De bovenhelft van de scanner

Het gebruikte discriminator-IC is een 10930. Dit IC is uitgevoerd in een VSOP (Very Small Outline Package)-behuizing. De pennen van dit IC zitten op 0,5 mm van elkaar. Bij een 'normale' SMD in SOIC (Small Outline IC)-behuizing, zoals de MC3361, is de afstand tussen de pennen 1,27 mm. Het discriminatorsignaal is te vinden op pen 12, op een hoek van het IC.

Picture

Picture

Pen 12 bevat het basisbandsignaal. De uitgang komt op het middencontact van de koptelefoonuitgang

Een weerstand van 10 k overbrugt pen 12 en het middencontact van de koptelefoonuitgang

De scanner heeft een stereo 3.5 mm plug als koptelefoonuitgang. Het middencontact wordt gebruikt voor de discriminatoruitgang. Het aangegeven soldeerpunt is hiermee verbonden. Een weerstand van 10 k wordt aan een kant verbonden met pen 12 van het ontvanger-IC. De andere poot van de weerstand wordt voorzien van een stukje isolatie en verbonden met het soldeercontact van het chassisdeel.

Wanneer een stereo 3.5-mm plug gebruikt wordt, is het luidsprekersignaal beschikbaar op de tip en massa. Het discriminatorsignaal is beschikbaar op de middenring van de plug en massa.© 2003- 2024 discriminator.nlValid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!