Dutch Menubar English Version Homepage Nieuws Bestelinformatie Contact Veel gestelde vragen
Animated Globe

Icom IC-M601 / IC-M602Icom IC-M601

De recente Icom IC-M601 en vrijwel identieke IC-M602 marifoon kunnen vrij eenvoudig worden voorzien van een discriminatoruitgang.

Wanneer deze marifoon in Nederland is gekocht, heeft hij waarschijnlijk een kanaalbezetting volgens de 'Basel-overeenkomst'. AIS-ontvangst is dan niet mogelijk. Een Icom-dealer kan 161.975 en 162.025 MHz (AIS1 en AIS2) als extra kanaal programmeren.

IC-M601 / IC-M602
Inside

De marifoon kan worden geopend door 2 x 6 schroeven aan de achterzijde los te draaien. Het afgeschermde hoogfrequentdeel bevindt zich onder een metalen deksel. Het deksel zit geklemd in de aluminium kast en kan voorzichtig met een brede schroevendraaier eruit gelicht worden.

De marifoon bevat twee TA31136 ontvanger-IC's: een voor DSC op kanaal 70 en een voor het ingestelde marifoonkanaal. Op dit laatste IC wordt de aansluiting gemaakt. Het bevindt zich dicht bij de aluminium behuizing, ter hoogte van de uitsparing voor de flatcables. De pennen van dit IC zitten op 0,65 mm van elkaar, zodat enige soldeervaardigheid en een soldeerbout met spitse punt wenselijk zijn.

Binnenkant van de marifoon
Pin 9
discriminator output
Op pen 9 van de 31136 staat het ongefilterde audio
De weerstand van 10 k aan pen 9
Overzicht

Een miniatuurweerstand van 10 k wordt aan pen 9 van het ontvanger-IC gesoldeerd. De binnenader van een stukje afgeschermde audiokabel wordt met de andere poot van de weerstand verbonden. De afscherming van de kabel kan worden verbonden met de metalen afscherming rechts naast het IC.

De kabel wordt door de uitsparing voor de flatcables naar buiten geleid. Let bij het terugplaatsen van het deksel op de juiste plaatsing.

Een 3.5 mm chassisdeel kan in de linker zijwand worden gemonteerd in de buurt van de microfoonaansluiting. Wanneer wat plastic aan de binnenzijde wordt weggefreesd (een Dremel is hiervoor erg handig) kan ervoor worden gezorgd dat het de voorkant van het chassisdeel precies parallel loopt met de buitenkant van de marifoonbehuizing. Vervolgens kan het chassisdeel met smeltlijm uit een lijmpistool worden vastgezet.

Een elektrolytische condensator van 10 uF wordt met de negatieve pool verbonden met de soldeerlip van het chassisdeel die contact maakt met het verende deel. De binnenader van de afgeschermde kabel wordt verbonden met de positieve pool van deze condensator. De afscherming wordt verbonden met de massalip van het chassisdeel.

Resultaat
 
Het eindresultaat


© 2003- 2023 discriminator.nlValid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!

Map