Dutch Menubar English Version Homepage Nieuws Bestelinformatie Contact Veel gestelde vragen
Animated Globe

Icom IC-R20Icom IC-R20

De Icom IC-R20 is een breedbandontvanger met een bereik van 150 kHz tot ruim 3300 MHz.

De Icom R20 heeft twee onafhankelijke ontvangers met een verschillend frequentiebereik. In beide ontvangers wordt een TA31136 gebruikt. Het ongefilterde audio kan gevonden worden op pen 9 en op meetpunten CP1 en CP11.

Deze modificatie is niet eenvoudig. Vooral de demontage van de verschillende printplaten is lastig. Begin er alleen aan als je voldoende ervaring hebt met dit soort werkzaamheden.

IC-R20

Demontage

Om het apparaat te openen verwijder je eerst de 4 schroeven aan de achterkant en de twee schroeven in het batterijcompartiment. De twee helften van de behuizing kunnen nu worden losgemaakt.

Vervolgens wordt de luidsprekerconnector losgemaakt van de printconnector. De twee helften van de behuizing zijn nu volledig gescheiden.

De bovenste print met het display is het 'Logic Board'. Dit moet worden verwijderd. Verwijder daarbij 3 schroeven [1] en maak 10 printpennen vrij van soldeer [2]. Dat laatste gaat het beste met een professioneel desoldeerstation, maar het kan ook gedaan worden met desoldeerlitze.

Demontage stap 2
Demontage stap 1Vervolgens worden de twee knoppen L en R losgenomen en de moeren losgedraaid met een punttang. Hierna kan de bovenste printplaat worden losgenomen.

Demontage stap 3

De twee TA31136 ontvanger-IC's zijn nu zichtbaar. Je kunt nu een aansluiting maken op pen 9 van een van beide IC's. Ik heb ervoor gekozen om de RF Unit los te nemen: aan de onderkant bevinden zich testpunten CP1 en CP11, zodat niet aan de IC's hoeft te worden gesoldeerd.

De printplaat die nu zichtbaar is (linker foto), is de opnameprint (REC unit). Ook deze moet worden losgenomen. Verwijder daarvoor 4 schroeven [3] en maak de poot van de weerstand los [4].

Als deze print verwijderd is, is de radioprint (RF Unit) hieronder zichtbaar.

Demontage stap 4

Desoldeer daarvoor 3 punten [5](antenneplug en weerstand) en verwijder 3 schroeven [6].

Location

Discriminatoruitgang

De Icom IC-R20 heeft twee ontvangers: A-Band van 150 kHz tot 470 MHz en B-Band van 118-175 MHz en van 330 tot 3305 MHz. Zie ook de tabel onderaan.

Ik heb de discriminatoruitgang gemaakt op de B-Bandontvanger. Het testpunt is aangegeven met 'CP11'. Als je de A-Bandontvanger wilt gebruiken, kies je testpunt 'CP1'.

Soldeer een stuk ge´soleerd draad aan het testpunt naar keuze: CP1 voor A-Band of CP11 voor B-Band. Hier is CP11 gebruikt.

Leid deze draad naar de andere kant van de print. Monteer de RF-print weer in de behuizing, draai de schroeven [6] vast en herstel de drie soldeerverbindingen [5].

Monteer ook de REC unit weer. Draai de schroeven vast [3] en herstel de soldeerverbinding [4].

Discriminatoruitgang
Resistor R57

Er is weinig ruimte in de ontvanger voor een extra chassisdeel. De extere speakeraansluiting kan echter worden aangepast zodat hierop het ongefilterde audiosignaal beschikbaar komt. Dat gaat wel ten koste van de mogelijkheid om CI-V te gebruiken om de scanner aan te sturen.

Het middencontact van de externe speakeraansluiting is via R57 verbonden met de CI-V elektronica. Wanneer deze weerstand wordt verwijderd, is het middencontact ge´soleerd.

R57 is een minuscule SMD-weerstand. Hij bevindt zich vlakbij de voedingsaansluiting en is zwart. Er vlak naast zit condensator C37. Deze is grijs.

Verwijder de weerstand voorzichtig. Een SMD-soldeerstation met hete lucht is hier ideaal, maar het lukt ook met een soldeerbout met een fijne punt. Een loeplamp of hoofdband met vergrootglas helpt om dit microchirurgische werk uit te voeren.

Verwijder R57
Externe luidsprekeruitgang

Het middencontact van de externe luidsprekeruitgang is nu vrijgemaakt. Een weerstand van 10 k, 1/8 W wordt direct met het chassisdeel verbonden. Verbind de andere poot van de weerstand met de draad die van CP1 of CP11 komt

In de foto hieronder is de weerstand ter isolatie ingepakt in krimpkous.

Plaats vervolgens het Logic Board terug in de Icom. Draai de schroeven [1] vast, soldeer de 10 printpennen [2] en monteer de knoppen L en R weer. Hierna kan de ontvanger worden gesloten.

Overzicht
A-Band en B-Bandfrequenties

In deze modificatie is de B-Bandontvanger gekozen. Om deze te activeren moet de Icom voor frequenties tussen 118-175 en 330-470 op Dual Watch staan, met de te monitoren frequentie in de onderste regel.

Boven de 470 MHz wordt de ontvanger voor de B-Band geactiveerd wanneer een enkele frequentie is geselecteerd.

Wanneer gekozen wordt om A-bandontvanger te gebruiken (uitgang CP1), is deze zowel geactiveerd wanneer een enkele frequentie gekozen is als in Dual Watch. Het bereik is dan 150 kHz - 470 MHz.© 2003- 2024 discriminator.nlValid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!