Dutch Menubar English Version Homepage Nieuws Bestelinformatie Contact Veel gestelde vragen
Animated Globe

Motorola JT1000De onderstaande modificatie voor de Motorola Jedi Serie JT1000 is beschreven door Gordon uit Australia. Thanks mate!

Motorola JT1000

De volgende discriminatormodificatie is uitgevoerd op een professionele Motorola JT1000-portofoon. Dit apparaat maakt onderdeel uit van de Jedi-serie van Motorola. Alle apparaten uit deze serie hebben dezelfde RF-printplaat en deze modificatie is dan ook toepasbaar op alle Jedi-portofoons (MTS2000, HT1000 etc). Meer informatie over de Jedi's vind je op deze (Engelstalige) link:

http://wiki.radioreference.com/index.php/Motorola_Jedi_Series

Ik ben met deze portofoon aan de slag gegaan omdat sommige standaardscanners een slechte gevoeligheid en selectiviteit hebben. Deze Motorola-portofoons hebben een prima gevoeligheid. Omdat deze portofoons zijn ontworpen voor een specifieke frequentieband en ze bovendien beter ontworpen en gebouwd zijn, is mijn ervaring dat ze veel beter presteren dan de scanners die ik heb gemodificeerd.

Zorg voordat je aan de slag gaat dat je geaard bent. Deze apparatuur bevat CMOS-IC's die defect kunnen raken van statische elektriciteit.

Deze modificatie is niet eenvoudig. Begin er alleen aan als je voldoende vertrouwen hebt in je vaardigheden na het lezen van de volgende tekst.

 1. Verwijder de batterij, antenne en de knoppen aan de bovenkant. De knoppen kun je er vrij eenvoudig afhalen.
top of Motorola JT1000
Motorola JT1000
Motorola JT1000
 1. Plaats vervolgens een schroevendraaier aan de achterkant van de portofoon, vlak bij de onderkant. Op deze manier kun je voorzichtig de achterkant van de rest van de behuizing losmaken. Als de achterkant los is, kun je deze voorzichtig naar beneden bewegen zodat de schakelaars bovenop de radio loskomen uit de behuizing. De printen zijn nog steeds intern verbonden, dus het is zaak de achterkant niet te ver van de voorkant te bewegen.
Motorola JT1000
Motorola JT1000
 1. Gebruik een kleine platte schroevendraaier om de zijkanten van de connectors van de twee flexibele verbindingen los te maken (crèmekleurige connector). Als deze omhoog staan, kunnen de flexibele verbindingen makkelijk worden losgenomen zodat de voorkant van de portofoon vrijkomt en de afscherming van het RF-gedeelte kan worden verwijderd.
Motorola JT1000
 1. Maak vervolgens de afscherming los zodat de Vocon-printplaat (onder) en de RF-printplaat (boven) vrij komen. De afscherming wordt op zijn plaats gehouden met 3 aparte connectors in het oude model en met 4 geïntegreerde connectors in het nieuwe model. Wanneer je een kleine schroevendraaier plaatst onder de afscherming kan deze eenvoudig verwijderd worden. Met de afscherming komt ook het blok met de schakelaars mee.
 1. Wanneer de afscherming verwijderd is, zijn de Vocon en RF-printplaten zichtbaar. Er is verder geen verbinding tussen de metalen achterzijde en de verbonden printplaten. Ze kunnen nu van elkaar worden losgemaakt.
top of Motorola JT1000
Motorola JT1000
Motorola JT1000
 1. Nu wordt het lastig. De keuze van de juiste kabel is belangrijk. Ik kan niet genoeg benadrukken dat er zeer weinig plaats in de portofoon is voor zelfs de dunste draad. Ik had graag afgeschermde kabel gebruikt, maar vanwege de zeer beperkte ruimte was dit niet mogelijk. Ik heb daarom dun installatiedraad gebruikt.

  De discriminatoruitgang kun je vinden op pen 10 van de connector die de RF-printplaat met de Vocon-printplaat verbindt. Pen 10 is de laatste pen links aan de onderkant van de connector. Wees niet bang om de connectorpennen los te maken: ze kunnen eenvoudig teruggeplaatst worden, terwijl je zo meer ruimte hebt om te solderen.

  De massa heb ik aangesloten op de plaats die je kunt zien op de foto, maar het had ook op een andere geschikte plaats gekund.

Motorola JT1000
 1. Ik heb de kabels tussen de afgeschermde delen geleid. Via een klein gat in de behuizing komen ze naar buiten. Om een eventuele gelijkspanningscomponent te blokkeren heb ik een tantaalelco van 10 uF in serie met de discriminatoruitgang gesoldeerd, de plus naar de kant van de portofoon.
 2. Zet de radio in omgekeerde volgorde weer in elkaar en let erop dat de draden van de discriminatoruitgang niet afgeklemd worden.
Ik heb deze portofoon gebruikt met Mobitex; het werkt allemaal prima. Ik heb geen andere digitale signalen getest, maar als het met Mobitex werkt, gaat het vast ook lukken met andere datasignalen (e.g. POCSAG, Flex of AIS).

Cheers and happy decoding!!© 2003- 2023 discriminator.nlValid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!

Map