Dutch Menubar English Version Homepage Nieuws Bestelinformatie Contact Veel gestelde vragen
Animated Globe

AIS en ADS-B / Mode-S Monitoring



Inleiding

Hieronder vind je een beschrijving van mijn ontvangststation voor het bekijken van AIS (scheepvaart)- en ADS-B (luchtvaart)-signalen.

Dit onderwerp valt enigszins buiten het kader van deze website, omdat hiervoor geen omgebouwde apparatuur gebruikt wordt, maar kant-en-klare ontvangers die specifiek voor deze toepassingen zijn gebouwd.

Recent (2014) heb ik de twee Siemens Futro thin clients die ik eerder gebruikte vervangen door een enkele krachtigere machine.

SBS-1 cartoon
Antennas

Antennes

De antennes staan op ca. 6 m boven maaiveld. De meest rechtse antenne is een Wimo GP-1090. Deze antenne is voor ADS-B. De vliegtuigbakens zenden op 1090 MHz. Deze antenne heeft een winst van ongeveer 5 dB op deze frequentieband.

Links naast de GP-1090 staat een CX-4. Deze marifoonantenne is geschikt voor 145 - 165 MHz, dus prima voor AIS rond 162 MHz.

De meest linkse antenne is een Diamond D-777 voor de civiele en militaire luchtvaartbanden. Rechts daarvan staat een dualband-antenne voor 144 en 430 MHz. Als je goed kijkt, kun je nog een inverted V-antenne voor de HF-banden zien.

Het antennepark
 

PC

De PC is een tweedehands HP T510 thin client. Dit soort machines is voor een schappelijk bedrag bijvoorbeeld te koop bij That's IT!

In deze PC zit een VIA Eden X2 U4200 dual core-processor. Mijn exemplaar bevat een SSD van 16 GB en 4 GB RAM. Deze PC heeft geen bewegende delen en is dus helemaal stil. Het energieverbruik is laag: zo'n 15 W, wat prettig is omdat deze machine 24 uur per dag aan staat.

Het geleverde operating system is Windows Embedded Standard versie 7, wat zeer stabiel draait op deze machine.

HP T510
HP T510

Netwerk

Een TP-Link WN823N USB-adapter zorgt voor verbinding met mijn draadloze netwerk.

ADS-B / Mode-S

Als ontvanger van ADS-B en Mode S-vliegtuigbakens wordt een Kinetic SBS-1 gebruikt. Oorspronkelijk was dit een USB-uitvoering; ik heb hem later voorzien van een ethernetmodule. Deze ontvanger is met de GP1090-antenne verbonden met ca. 5 m Aircell-7 coax.

Via een netwerkkabel is de SBS-1 verbonden met de PC. Hierop draait de volgende software:

  • Kinetic Basestation. De software die bij de SBS-1 hoort.
  • PlanePlotter. Als je PlanePlotter geregistreerd hebt, kun je met de optie "Sharing' vliegtuigen zien die door anderen zijn ontvangen, terwijl anderen de door jou ontvangen vliegtuigen op hun scherm zien. Tegen betaling, of gratis als je zelf ruwe data uploadt, kun je bovendien gebruik maken van multilateratie. Daarbij worden andere grondstations gebruikt om een positiebepaling te maken van vliegtuigen die geen ADS B-signaal uitzenden, maar alleen een Mode S-signaal.
  • Multi-EM. Deze software maakt het mogelijk dat meerdere applicaties (Basestation en Ethernetovich bijvoorbeeld) of PC's tegelijkertijd gebruik kunnen maken van de SBS-1.
  • Ethernetovich. Deze software onderschept de ruwe data van de SBS-1. Deze software is alleen noodzakelijk als je multilateratie wilt doen.
  • SBSPopulate. Zoekt de vliegtuigregistratie op als deze nog niet in de database van de SBS-1 staat.
  • Dimension 4. Zorgt ervoor dat de PC-klok gesynchroniseerd wordt met een atoomklok. Noodzakelijk voor PlanePlotter.
Scherm Icarus
Dimension 4 draait na het opstarten van de PC al. Hiernaast zie je de volgorde waarin ik de applicaties activeer.
Planeplotter
PlanePlotter. Vliegtuigen met groene labels zijn lokaal ontvangen, met grijze labels via andere gebruikers

AIS

Als AIS-ontvanger wordt een twee-kanaals SR-162 gebruikt. Deze ontvanger is met de CX 4-antenne verbonden met ca. 5 m Aircell-7 coax. Via een RS 232-kabel is de SR-162 verbonden met de seriële poort van de PC. Voor AIS draait hierop draait de volgende software:
  • ShipPlotter. Als je ShipPlotter geregistreerd hebt, kun je met de optie "Sharing' schepen zien die door anderen zijn ontvangen, terwijl anderen de door jou ontvangen schepen op hun scherm zien.
  • Dimension 4. Zorgt ervoor dat de PC-klok gesynchroniseerd wordt met een atoomklok. Noodzakelijk voor ShipPlotter.

Hier vind je een recent plaatje dat ik aan de oostkant van Rotterdam met Shipplotter heb ontvangen.

Behalve via ShipPlotter zend ik mijn ontvangen gegevens ook naar marinetraffic.com . Daar kun je ook statistieken vinden van mijn ontvangststation.




© 2003- 2024 discriminator.nl



Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!