Dutch Menubar English Version Homepage Nieuws Bestelinformatie Contact Veel gestelde vragen
Animated Globe

Paging

Om mee te kunnen lezen met de signalen van P2000, het semafoonnet van KPN of het Belgische ASTRID paging-netwerk zijn er verschillende mogelijkheden.

Optie 1: Geluidskaart

Hiervoor heb je nodig:
discriminator output
 • Een scanner, ontvanger of DVB T-stick, afgestemd op de juiste frequentie en voorzien van een discriminatoruitgang
 • Een PC met geluidskaart
 • Een audiokabel. De ene kant gaat in de discriminatoruitgang, de andere kant verbind je met de line- of microfooningang van de geluidskaart op je PC. Bij gebruik van een DVB T-stick is dit een virtuele kabel
 • PDW. Deze uitstekende software is gratis te downloaden. Het draait onder Windows.

Onder Windows XP en hoger zijn er prima resultaten te behalen, maar succes is niet verzekerd. Zowel de kwaliteit en instellingen van de geluidskaart als de instellingen van PDW spelen hierbij een rol. Er is geen standaardrecept te geven voor de ontvangst van P2000, ASTRID Paging of KPN Nationaal 3 via de geluidskaart. Een kwestie van uitproberen dus, en kijken welke instellingen van PDW en je geluidskaart op jouw PC het beste werken.

Bij gebruik van een DVB T-stick is er nog een extra moeilijkheid: de instellingen van de stick zoals frequentiecorrectie en gain. Door het grote aantal variabelen leidt dit vaak niet tot een stabiele oplossing.

Optie 2: Interface - USB of RS232

Hiervoor heb je nodig:
 • Een scanner of ontvanger, afgestemd op de juiste frequentie en voorzien van een discriminatoruitgang
 • Een PC met USB-poort of seriŽle poort (ook PCI en PCMCIA)
 • Een interface: USB of RS232 voor POCSAG, FLEX en Mobitex. De ene kant van het interface wordt aangesloten op de discriminatoruitgang, de andere kant op de USB-poort of seriŽle poort van je PC
 • PDW
USB interface
Voordeel van deze configuratie is dat je niet hoeft te zoeken naar de juiste instellingen van de geluidskaart. Daarnaast kan het USB-interface gebruikt kan worden op een PC zonder 'echte' seriŽle poort. Het RS232-interface werkt op alle soorten seriŽle poorten, dus ook een PCI/PCMCIA-kaart of serieel naar USB-interface kan gebruikt worden.

Prijs en bestelinformatie van het USB-interface vind je op de bestelpagina. Het RS232-interface wordt niet meer geleverd.

Optie 3: Flexbox

De Flexbox van Van Dijken Elektronica is een kant-en-klare oplossing. Hij bevat een eenkanaals ontvanger voor P2000, ASTRID Paging of KPN Nationaal 3 en heeft een ingebouwd USB-interface. De Flexbox wordt via de USB-poort gevoed.

De Flexbox is niet meer leverbaar, maar hij wordt nog wel tweedehands aangeboden.

Optie 4: Interface - 'slicer'

Hiervoor heb je nodig:
 • Een scanner of ontvanger, afgestemd op de juiste frequentie en voorzien van een discriminatoruitgang
 • Een PC met 'echte' seriŽle poort (COM-poort, RS232-poort). Een converter van USB naar RS-232 of een PCI/PCMCIA-kaart werken helaas niet met dit type interface.
 • Een 2-level (Hamcomm)-interface voor POCSAG, FLEX en Mobitex. De ene kant van het interface wordt aangesloten op de discriminatoruitgang, de andere kant op de seriŽle poort van je PC
 • PDW. Op deze pagina vind je een stap-voor-stap uitleg hoe je met P2000 mee kunt lezen.
PDW screen
Voordeel van deze configuratie is dat je niet hoeft te zoeken naar de juiste instellingen van de geluidskaart. Als je Windows XP draait, moet je wel een driver installeren voor de seriŽle poort. Deze vind je in de zip-file van PDW.

Het 2-levelinterface was via deze site verkrijgbaar van 2003 tot 2015. Het is niet meer leverbaar. Het USB-interface van Optie 2 is een prima alternatief.

Optie 4 onder Windows 95, 98 en ME

Soms lukt het niet om PDW aan de praat te krijgen onder Windows 95 of 98. Dit kan te maken hebben met 'power management' van de seriŽle poort. De remedie is:

 1. Ga naar het "START" menu, klik op "Run" ("Uitvoeren")
 2. Typ "REGEDIT.EXE" in en klik op "OK"
 3. Zoek de volgende registry key: "Hkey_Local_Machine\System\CurrentControlSet\Services\VxD\VCOMM"
 4. Verander de waarde van "EnablePowerManagement" van "01 00 00 00" in "00 00 00 00"
 5. Verlaat het programma en start de PC opnieuw op
Met deze wijziging schakel je 'COM port power management' uit.© 2003- 2024 discriminator.nlValid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!