Dutch Menubar English Version Homepage Nieuws Bestelinformatie Contact Veel gestelde vragen
Animated Globe

Realistic PRO-2029Picture

Het is niet al te lastig om een Realistic PRO2029 te voorzien van een discriminatoruitgang. De scanner is ruim opgezet. Hij is uitgevoerd met IC's in DIL- en SMD-uitvoering.

Het discriminator-IC is een KA3361 (DIL), een kloon van de bekende Motorola MC3361. Het gedemoduleerde audio staat op pen 9.

PRO-2029

Picture

Picture

Pen 9/TP5 van de KA3361 is de discriminator

Close-up van TP5

Vlakbij pen 9 van de KA3361 bevindt zich testpunt 5 (TP5). Dit punt blijkt rechtstreeks met pen 9 van het IC verbonden te zijn. Een weerstand van 10 k wordt gesoldeerd aan TP5. Deze kan verticaal gemonteerd worden. Omdat de discriminatoruitgang een lichte HF-component van 455 kHz bevat, wordt de andere poot van de weerstand verbonden met een condensator van 2.2 n aan massa. Zo ontstaat een simpel RC laagdoorlaatfilter met een kantelfrequentie van ca. 7 kHz. Het 455 kHz-signaal wordt zo afdoende onderdrukt. Als massapunt wordt de afscherming van de spoel vlakbij gebruikt.

Picture

Een stukje afgeschermd snoer verbindt het de discriminatoruitgang met een 3.5 mm chassisdeel in het achterpaneel van de scanner. De kern van het snoer wordt verbonden met het knooppunt van de weerstand en de condensator, terwijl de afscherming met de metalen afscherming van de spoel wordt verbonden.

Het simpele RC-filter met afgeschermd snoer© 2003- 2024 discriminator.nlValid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!