Dutch Menubar English Version Homepage Nieuws Bestelinformatie Contact Veel gestelde vragen
Animated Globe

Sailor Compact VHF RT2048Sailor RT2048

De Sailor RT-2048 is een wat oudere marifoon, die zonder de kast to openen kan worden voorzien van een discriminatoruitgang.

Vanwege zijn leeftijd heeft deze marifoon waarschijnlijk een kanaalbezetting volgens de 'Brussel-overeenkomst', zodat AIS-ontvangst op kanaal 87 en 88 mogelijk is.

Sailor RT2048

Bij deze Sailor-marifoon is het detectorsignaal direct beschikbaar op de 9-polige connector op de achterkant. Op deze Sub-D connector wordt normaal de telemicrofoon aangesloten. Het ruwe audiosignaal kan worden gevonden op pen 6 van deze connector.

De aansluitingen in de oorspronkelijke 9-polige connector van de telefoonhoorn zijn door een plastic blokje ge´soleerd, en is het lastig om bij pen 6 te komen. Daarom zijn de oorspronkelijke 5 aansluitdraden een op een overgezet naar een nieuwe male connector.

Pin 9
discriminator output
Op pen 6 van deze connector staat het ongefilterde audio
De aansluiting op pen 6 van de nieuwe connector
Overzicht

Een elektrolytische condensator van 10 uF wordt met de pluspool aan pen 6 gesoldeerd. Aan de minpool van deze condensator wordt een weerstand van 1 k gesoldeerd. De binnenader van een stukje afgeschermd microfoonkabel wordt met de andere poot van de weerstand verbonden. De afscherming wordt aan pen 2 of 3 gesoldeerd. Deze liggen aan massa.

De afgeschermde kabel kan via de achterkant van de oorspronkelijke kap van de connector naar buiten worden gevoerd. Bij mijn modificatie heb ik een tule gebruikt en een trekontlasting in de connector gemaakt met een tyrap. Aan de andere kant van het stukje afgeschermde kabel kan een connector naar keuze worden geplaatst. Hier is een female tulpstekker gebruikt.

Het eindresultaat
 


© 2003- 2024 discriminator.nlValid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!