Dutch Menubar English Version Homepage Nieuws Bestelinformatie Contact Veel gestelde vragen
Animated Globe

Zodiac Seacom 80Seacom 80

De Seacom 80-marifoon van Zodiac is vrij eenvoudig geschikt te maken voor de ontvangst van AIS door het toevoegen van een discriminatoruitgang.

Controleer voor je aan deze operatie begint eerst of de marifoon een kanaalbezetting volgens de 'Brussel-overeenkomst' heeft. Bij marifoons van voor 2000 is dit waarschijnlijk het geval.

Zodiac Seacom 80

Het ontvanger-IC is een MC3357. Dit IC is goed bereikbaar. Het ongefilterde audio op het ontvanger-IC bevindt zich op pen 9 en ook op TP5, een verticaal gemonteerde weerstand van 0 Ohm.

Location of the MC3357
Discriminator Output
Pen 9 en TP5 bevatten het ongefilterde audio
De discriminatoruitgang

Met de volgende stappen wordt de discriminatoruitgang gemaakt:

  • Soldeer een weerstand van 10 k aan TP5
  • Soldeer een weerstand van 10 k aan de weerstand van 10 k en aan massa. Het signaalniveau uit de MC3357 is vrij hoog. De twee weerstanden zorgen dat het signaal 50% verzwakt wordt, zodat de microfooningang van je PC niet overstuurd wordt.
  • Monteer een elektrolytische condensator van 10 uF, 25V met de plus-pool aan het knooppunt van de twee weerstanden
  • Verbind de binnenader van een stuk afgeschermd snoer met de min-pool van de condensator
  • Verbind de afscherming van dit snoer met de metalen afscherming
  • Leid de kabel buiten de marifoon en zet aan de andere kant van het afgeschermde snoer een female tulpplug
Overview
Result
Overzicht van de modificatie
De 'pigtail'

Omdat de kast ge´soleerd is van de interne massa heb ik ervoor gekozen om geen chassisdeel in de kast te monteren, maar een 'pig tail' te maken. Wanneer een gaatje boven de antenneconnector wordt geboord, kan de andere kant van het afgeschermde snoer naar buiten worden geleid. Aan het snoer wordt een female tulpplug gezet.

Het is natuurlijk ook mogelijk een langer snoer met een 3.5 mm-plug te gebruiken, zodat het signaal rechtstreeks met de lijn- of microfooningang van je PC kan worden verbonden.© 2003- 2024 discriminator.nlValid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!