Dutch Menubar English Version Homepage Nieuws Bestelinformatie Contact Veel gestelde vragen
Animated Globe

Snel van start met PDW

Hieronder beschrijf ik hoe je snel met een scanner met discriminatoruitgang, een 2- of 4-levelinterface en PDW aan de slag kunt om mee te lezen met P2000 en andere pagingnetten.

Aansluiten van de hardware

Picture

Picture

Sluit het interface aan op de seriŽle poort (COM-poort) van je PC. Dit is een aansluiting met 9 pennen.

Sluit de audiostekker aan op de discriminatoruitgang van je scanner.

Zet de scanner op 169.650 MHz. Dit is de landelijke frequentie voor P2000. De scanner moet vast op deze frequentie staan en mag dus niet scannen. Je loopt anders het risico (een deel van) de uitgezonden berichten te missen, waardoor ze niet gedecodeerd kunnen worden.

Installeren van PDW op je PC

Zorg ervoor dat je de laatste versie van PDW hebt opgehaald.

Maak een nieuwe map (folder) aan op je PC, bijvoorbeeld C:\PDW. Pak met Winzip alle bestanden uit en sla ze op in de map die je hebt aangemaakt.

Windows XP en 2000

Picture

Als je een PC met Windows XP of Windows 2000 hebt, moet je het stuurprogramma 'slicer.sys' installeren voor de seriŽle poort. Dit bevindt zich in de zip-file 'xp_driver.zip'. Open deze zip-file en dubbelklik op 'install.exe'. Het scherm links verschijnt dan. Kies de juiste COM-poort (meestal is dit COM1) en klik op 'Accept'. Een eventuele waarschuwing van Windows XP over het ontbreken van een digitale handtekening kun je negeren. Na installatie van het stuurprogramma moet de PC opnieuw opgestart worden.

Alleen voor Windows XP en 2000: installatie stuurprogramma

Windows 95, 98 en ME

Soms lukt het niet om PDW aan de praat te krijgen onder Windows 95, 98 en ME. Dit kan te maken hebben met 'power management' van de seriŽle poort. De remedie is:

  1. Ga naar het "START" menu, klik op "Run" ("Uitvoeren")
  2. Typ "REGEDIT.EXE" in en klik op "OK"
  3. Zoek de volgende registry key: "Hkey_Local_Machine\System\CurrentControlSet\Services\VxD\VCOMM"
  4. Verander de waarde van "EnablePowerManagement" van "01 00 00 00" in "00 00 00 00"
  5. Verlaat het programma en start de PC opnieuw op
Met deze wijziging schakel je 'COM port power management' uit.

Het vervolg

Picture

Na het opnieuw opstarten van je PC open je de map die je eerder hebt aangemaakt. Wanneer je dubbelklikt op PDW, de file met het groene icoontje, verschijnt het scherm links. De cijfers achter PDW geven het versienummer aan.

Het hoofdscherm van PDW

In veel gevallen zal PDW nu al werken. Als je nog geen instellingen hebt gewijzigd, staat PDW ingesteld op COM1 met een 2-level interface en POCSAG/FLEX. P2000 maakt gebruik van het FLEX-protocol. Controleer bij de menukeuze 'Monitor' of 'POCSAG/FLEX' is aangevinkt.

Picture

Als je interface op een andere seriŽle poort is aangesloten dan COM1, kun je dit wijzigen met de menukeuze 'Interface|Setup'. Let erop dat de instelling '2-level FSK' of '4-level FSK' overeenkomt met het soort interface dat je gebruikt. Zet 'Invert Data' op 'Auto'.

Menukeuze Interface|Setup

Picture

Kies nu het menu 'Options|Program'. Voor de ontvangst van P2000 moeten 'Enable Flex Decoding' en de hokjes daarachter zijn aangevinkt.

Als je ook wilt meelezen met de pagingnetten die POCSAG gebruiken (ASTRID, en ook de Nederlandse POCSAG-netwerken), moet je "Enable Pocsag Decoding" en de hokjes daarachter aanvinken.

Menukeuze Options|Program

PDW is nu klaar voor gebruik. De naald van de meter moet een beetje bewegen als geen signaal wordt ontvangen, en slaat volledig uit wanneer P2000 uitzendt. Het kan even duren voordat je een bericht ziet.© 2003- 2024 discriminator.nlValid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!