Dutch Menubar English Version Homepage Nieuws Bestelinformatie Contact Veel gestelde vragen
Animated Globe

ITT Marine STR 12ITT Marine STR 12

De STR12, een oud model marifoon van ITT Marine, is vrij eenvoudig geschikt te maken voor de ontvangst van AIS door het toevoegen van een discriminatoruitgang.

Controleer voor je aan deze operatie begint eerst of de marifoon een kanaalbezetting volgens de 'Brussel-overeenkomst' heeft. Bij dit model is dat overigens zeer waarschijlijk.

ITT Marine STR-12

Het ontvangst-IC, een SL660C, bevindt zich aan de linkerzijde op de printplaat. Om deze te bereiken moeten de buitenbehuizing en de bovenste afschermplaat worden losgedraaid en weggenomen. Het werken en solderen aan deze ruim opgezette marifoon is makkelijk.

Het ongefilterde audio signaal van het ontvanger-IC komt uit pin 8.

Location of CR162
Componenten
Pen 8 bevat het ongefilterde audio
De toegepaste onderdelen

Met de volgende stappen wordt de discriminatoruitgang gemaakt:

  • Soldeer een weerstand van 10 kOhm, een filtercondensator van 2.2 nF en een ontkoppelcondensator van 10 uF, 25V aan elkaar. De + van de 10 uF condensator komt aan het knooppunt van de weerstand en de 2.2 n-condensator. De weerstand komt aan pin 8. Zie de foto voor verdere details
  • Verbind de binnenader van een stukje afgeschermd snoer met de minpool van de condensator (witte draad)
  • Verbind de afscherming van dit snoer samen met de vrije aansluiting van de 2.2 nF condensator aan massa. Dit kan aan de twee condensatoren van 47 pF die met de naar elkaar gerichte zijde aan massa zitten, rechts naast het IC
  • Verbind de andere kant van het afgeschermde snoer met een 3.5 mm mono chassisdeel
Discriminatoruitgang
Chassisdeel
De aansluitingen aan het IC en massa
Het 3.5 mm chassisdeel

Het 3.5 mm chassisdeel kan in het afdekplaatje van de ongebruikte rechter ingang worden geplaatst. Zet het plaatje vast met lijm om ronddraaien te voorkomen. Een afgeschermd kabeltje loopt naar de microfooningang van de notebook PC.

Foto's en tekst: Henk van Rooijen

© 2003- 2023 discriminator.nlValid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!

Map