Dutch Menubar English Version Homepage Nieuws Bestelinformatie Contact Veel gestelde vragen
Animated Globe

UBC3000XLTPicture

De UBC3000XLT is een lastige scanner om een discriminatoraansluiting in te bouwen. Dit heeft twee redenen:

Het gebruikte discriminator-IC, een TK-10930, is uitgevoerd in een VSOP (Very Small Outline Package)-behuizing. De pennen van dit IC zitten op 0,5 mm van elkaar. Bij een 'normale' SMD in SOIC (Small Outline IC)-behuizing, zoals de MC3361, is de afstand tussen de pennen 1,27 mm.

Daarnaast is er weinig plaats om een chassisdeel in te bouwen. De behuizing van de scanner is heel efficient gevuld met drie printen die als een flatgebouw boven elkaar liggen. De behuizing van de scanner sluit bijna naadloos aan op de bovenkant van de componenten op de print.

De UBC3000XLT

Picture

Picture

IC202 is het discriminator-IC

Close-up van de de discriminatoraansluiting

Het discriminator-IC bevindt zich midden op de print die zichtbaar is als de achterkant van de scanner verwijderd wordt. De pen met het discriminatorsignaal is pen 12. Deze bevindt zich gelukkig aan het eind van het IC, en niet tussen twee pennen in. Een poot van de miniatuur beveiligingsweerstand (in dit geval 12 kilo-ohm, maar de waarde is niet kritisch) is zo gebogen dat deze de pen van het IC volgt. Vervolgens is de weerstand met een soldeerbout met een fijne punt bevestigd aan het IC, iets aan de buitenzijde van de IC-pen. De weerstand is met een druppel lijm uit een lijmpistool gefixeerd aan het IC. Zo voorkom je dat je de IC-pen lostrekt van het IC wanneer er per ongeluk mechanische spanning op het aansluitdraadje komt.

Picture

Picture

Overzicht

Plaats van het 3.5 mm-chassisdeel

Het massacontact van het gebruikte 3.5 mm-chassisdeel is aan het massavlak van de scanner gesoldeerd. De weerstand is met een stukje montagedraad verbonden met het chassisdeel. Het 3.5 mm-chassisdeel is net een paar millimeter te groot. Ik heb een stukje van het chassisdeel afgevijld en een stukje van de behuizing weggefreesd om het passend te krijgen. Een 2.5 mm-plug levert waarschijnlijk iets minder moeite.

Met een stukje isolatiemateriaal wordt de punt van een ingebrachte 3.5 mm-plug vrijgehouden van het massavlak. In de definitieve versie heb ik dit isolatiemateriaal over de schroef heen gelegd.© 2003- 2024 discriminator.nlValid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!