Dutch Menubar English Version Homepage Nieuws Bestelinformatie Contact Veel gestelde vragen
Animated Globe

FSK naar USB-interface

Een nieuw interface met USB-aansluiting

Van 2010 tot 2018 is het RS232-interface verkrijgbaar geweest. Dit interface kan via de seriŽle poort van een PC of in combinatie met een RS232-naar-USB-kabel via een USB-poort gebruikt worden om via PDW meee te lezen met POCSAG-, FLEX- en Mobitex-netwerken. Inmiddels hebben een paar honderd interfaces hun weg gevonden naar tevreden gebruikers, zowel binnen Nederland en BelgiŽ als ver daarbuiten.

Al enige tijd leefde de wens om een USB-versie van het interface te ontwikkelen. De beschikbaarheid van een kant-en-klare USB-module via eBay maakte dat een stuk eenvoudiger. Er zit echter een addertje onder het gras: deze modules hebben meestal gekloonde FTDI-chips, die niet ondersteund worden door de nieuwste drivers. Er is daarom een nieuwe versie van het USB-interface ontwikkeld.

USB-interface

Op alle FSK-naar-USB interfaces die via deze site verkocht worden, zijn authentieke FTDI-chips gebruikt. Dat garandeert dat de recentste FTDI-drivers gebruikt kunnen worden met dit interface.

Voordelen van dit interface

Het USB-interface is gebaseerd op het RS232-interface. De voordelen van de USB-versie zijn:

 • Het interface wordt uit de USB-poort gevoed, dus geen adapter meer nodig
 • Er is geen aparte RS232 naar USB-kabel meer nodig
 • De USB-module gebruikt een FTDI-chip (FT230XS), waarvoor stabiele drivers beschikbaar zijn
 • PDW met interface kan worden gebruikt met alle versies van Windows
 • Er kunnen meerdere interfaces tegelijk gebruikt worden (een gebruiker meldde zelfs 8 interfaces op een PC)
 • De data van het interface kan naar meerdere PDW-vensters gestuurd worden. Hiervoor heb je een seriŽle poortsplitter nodig, die een aantal virtuele COM-poorten aanmaakt.

Hoe werkt het?

Het interface zorgt ervoor dat de synchrone (continue) datastroom wordt omgezet in een asynchroon datasignaal met startbit, 8 databits en een stopbit. Dat gaat met de volgende stappen:
 • Het inkomende signaal wordt met 5 maal de bitsnelheid bemonsterd. Dus bij P2000 (1600 bit/s) met 8000 samples per seconde
 • De overgangen van 0 naar 1 en van 1 naar 0 worden gebruikt voor bitsynchronisatie, zodat bij ontvangst van data in het ideale geval de 5 samples 11111 of 00000 zijn. Wanneer bijvoorbeeld 11110 of 10000 wordt ontvangen, moet hersynchronisatie plaats vinden: een sample naar rechts resp. een sample naar links
 • Aan de hand van de meerderheid van de ontvangen 5 samples wordt bepaald of een 0 of een 1 is ontvangen
 • Als er 8 bits zijn ontvangen, worden deze naar de USB-module gestuurd via het standaard RS232-protocol met 19200 bit/s , 8N1 (8 databits, geen pariteitsbit, 1 stopbit)
Bitsynchronisatie

Afgezien van de bitsynchronisatie zit er geen intelligentie in het interface. Het enige dat het interface doet is een ontvangen synchroon datasignaal in blokken van 8 bits hakken, om die vervolgens asynchroon (met start en stopbit) te verzenden via het standaard RS232-protocol.

Opbouw interface

Het USB-interface [schema] is gebaseerd op een PIC16F628 microprocessor. Deze werkt op een frequentie van 18,432 MHz. Deze microprocessor heeft een ingebouwde comparator ('2-levelinterface') en een hardware UART. Het FT230-IC zorgt via een mini USB-connector voor de communicatie met een USB-poort op de PC.

De print is dubbelzijdig uitgevoerd. Er wordt een SMD-component aan de onderzijde van de print gemonteerd.

Met behulp van twee DIP-schakelaars kan worden gekozen voor 4 datasnelheden. Dit is voldoende voor de 2-level datanetwerken die in Nederland en BelgiŽ in de lucht zijn:

 • 512 bit/s
 • 1200/2400 bit/s (POCSAG 1200, 2400 en 1200/2400 - KPN, ASTRID)
 • 1600 bit/s (P2000)
 • 8000 bit/s (Mobitex)
Bovenkant print
Onderkant print
Componenten op bovenzijde print
SMD-component op onderzijde print

PDW

Om gebruik te kunnen maken van dit interface is versie 3.0 of hoger van PDW noodzakelijk. In de instellingen van PDW kan vanaf versie 3.0 bij 'Interface' gekozen worden tussen 'Slicer' (het 2- of 4-levelinterface) of 'RS232' (dit interface). Dit vergt enige gewenning: zowel in PDW als op het interface moeten de instellingen worden gewijzigd wanneer wordt overgeschakeld tussen verschillende datanetwerken.

Status

Deze versie van het USB-interface is sinds maart 2015 leverbaar. Je kunt een compleet gebouwd en getest interface bestellen, met of zonder passende behuizing. De prijzen vind je op de Bestelpagina. De handleiding vind je hier.

Instellingen PDW
© 2003- 2023 discriminator.nlValid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!

Map